Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Tillbaka till ritbordet, van Gaal!

 
När Louis van Gaal tog över Manchester United var det uttalade målet att sluta topp 4 första säsongen, vinna ligan den andra och Champions League den tredje. Än så länge har inget av målen varit i närheten av att infrias och mycket talar för att det inte ens blir något spel i Champions League nästa säsong.

De framgångsrika upplagorna av United har oftast haft en tydlig brittisk prägel. Det lag som vann Champions League 2008 hade som exempel sex engelsmän i startelvan i finalen mot Chelsea. Utöver dessa hade man trotjänare och "vattenbärare" som John O'Shea och Darren Fletcher att tillgå. Detta kan jämföras med de senaste årens upplagor, där man snarare tycks ha försökt köpa ihop ett färdigt lag. Resultatet har blivit ett lag utan själ, som fansen haft svårt att ta till sig.

Klubbens värvningspolitik under van Gaals styre har varit något av ett fiasko, då inköpta utländska spelare som Ander Herrera och Memphis Depay åkt in och ut ur startelvan, medan man misslyckats med att hitta en roll för prestigevärvningar som Marouane Fellaini. Om United missar Champions League bör klubben sondera den inhemska marknaden efter spelare som behärskar den brittiska fotbollen, och är beredda att mala ned lag som Stoke och West Bromwich.

Det är i dagsläget oklart om Louis van Gaal får fortsatt förtroende över nästa säsong. I sommarens transferfönster bör holländaren fokusera på att hitta en ersättare till Wayne Rooney, då det inte går att förlita sig helt på en ungdom som Marcus Rashford. Fokus bör också vara att få in en mittbacksgeneral som kan styra försvaret likt Rio Ferdinand och Nemanja Vidic tidigare gjorde. Målvakten David De Gea har varit en av säsongens få ljusglimtar och lyckas klubben hitta en försvarsgeneral har man ett grundfundament att bygga vidare på.

Till van Gaals försvar ska dock sägas att det tar tid att bygga ett lag, och hans första säsong handlade till stor del om att fasa ut föredettingar som Ryan Giggs och Paul Scholes som levt på lånad tid. Sir Alex Ferguson räddades kvar på jobbet av FA-cupvinsten 1990 mot Crystal Palace. En seger som blev starten på Uniteds inhemska dominans. Vid denna tid ville också Unitedfansen sparka Ferguson och ersätta honom med Palaces dåvarande manager Steve Coppell.

Om några veckor spelar Manchester United återigen FA-cupfinal mot Crystal Palace, och det är svårt att inte dra paralleller till finalen 1990. En seger för United innebär sannolikt att van Gaal behåller jobbet. Resten får framtiden utvisa.

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Fler inlägg av carlbengtsson

Kommentera