Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Nytt och gammalt när Sverige generationsväxlar

 
EM-slutspelet blir en möjlighet för Sverige att pröva nya spelare på högsta möjliga nivå, samtidigt som landslagskonstanter tackas av. Detta avspeglas i truppen så till vida att flertalet U21-mästare får plats på bekostnad av bofasta truppspelare, som trots många chanser inte lyckats göra något avtryck i landslaget. Med anledning av detta får trotjänare som Jonas Olsson, Erkan Zengin, Pontus Wernbloom och Ola Toivonen följa mästerskapet från TV-soffan.

 Truppen har en dynamisk sammansättning, i och med att många spelare kan användas på flera positioner, vilket ger möjligheter till rockader inom laget. Min EM-trupp ser ut som följer:

Målvakter
Andreas Isaksson
Motivering egentligen överflödig. Given som etta i sista mästerskapet.
Robin Olsen
Om Isaksson är given etta är det desto hårdare konkurrens om de andra platserna. Olsen får ses som det bästa alternativet som andremålvakt.
Patrik Carlgren
Hård kamp om platsen som tredjemålvakt. Carlgren har svajat betänkligt under vårsäsongen, men får platsen i egenskap av framtidsman.

Försvarare
Mikael Lustig
Skadebenägen i Celtic, men spelar allt som oftast i landslaget där han med åren blivit alltmer stabil på högerbacken.
Erik Johansson
Lämnade Gent för danska ligan och FCK. Har spelat till sig en ordinarie plats i startelvan under kvalet.
Andreas Granqvist
Har varit given som mittback de senaste åren. Bra passningsspel och spelförståelse och stark på fasta situationer både defensivt och offensivt.
Martin Olsson
Har varit en konstant i landslaget under Hamréns era. Blandar och ger en del i defensiven men har visat sig kunna bidra med mål framåt.
Victor Nilsson-Lindelöf
En av de stora hjältarna från förra sommarens U21-EM. Har tagit en ordinarie plats i Benfica, där han ställts mot de allra bästa i Champions League. Har fördelen att kunna spela både ytter- och mittback. Kan möjligen konkurrera ut Johansson på mittbacken bredvid givne Granqvist.
Ludwig Augustinsson
Ytterligare en guldhjälte från U21-EM. Har imponerat stort i FCK och är redo för större uppdrag. På gränsen till startelvan.
Mikael Antonsson
Hamrénfavorit som gör sitt sista mästerskap. Väljs före Jonas Olsson på grund av sitt lugn och spelsinne, och det faktum att Olsson inte har fungerat särskilt bra ihop med Granqvist.
Filip Helander
Bildade mittbackspar med Milosevics förra sommaren. Har gjort en okej debutsäsong i ett Verona som tvingas lämna Serie A. Framtidsman.

Mittfältare
Sebastian Larsson
En av de mest rutinerade och given i truppen. Har fördel av att kunna användas på flera olika positioner. Spelar allt mindre i nedflyttningshotade Sunderland och gör sannolikt sitt sista mästerskap. Viktig med sina fasta situationer.
Emil Forsberg
Har gått bra i 2.Bundesliga med Leipzig och har ryktats till större klubbar. Är och nosar på en plats i startelvan.
Albin Ekdal
Många höjde nog på ögonbrynen när Ekdal valde att flytta till ständigt nedflyttningshotade HSV. Har dragits med en del skadeproblem under säsongen men är alltjämt given i Sveriges startelva.
Kim Källström
Veteran som gör sitt sista mästerskap. Bidrar med utmärkt passningsspel och hans rutin blir viktig för att lotsa in yngre spelare när Sverige generationsväxlar.
Oscar Hiljemark
En av turneringens bästa spelare i förra sommarens U21-EM och spås bli nästa stora strateg. Given i Palermo, där han visar stor mognad i sitt spel och även bidrar med en del mål framåt. Återfinns sannolikt i en större klubb efter sommaren.
Oscar Lewicki
Dominerade innermittfältet tillsammans med Hiljemark förra sommaren. Given i truppen men konkurrensen på innermittfältet håller honom än så länge på bänken. Kan även användas som mittback vid behov.
Jimmy Durmaz
Har fördelen att kunna spela både inner- och yttermittfältare beroende på vilken konstellation Hamrén väljer, vilket gör att han har stora möjligheter till en startplats.
Abdulrahman Khalili
Given i startelvan i förra sommarens U21-mästare. Har sedan varit och nosat på spel i A-landslaget. Kan spela som både inner- och yttermittfältare.

Anfallare
Zlatan Ibrahimovic
Krävs ingen djupare motivering. Gör sitt sista mästerskap.
Marcus Berg
Har som vanligt gjort en hel del mål för ett Panathinaikos på dekis. Kompletterar Zlatan bra, vilket kan ge en startplats. Brukar dock göra merparten av sina mål mot svagare motstånd.
John Guidetti
Spelar alltmer frekvent i Celta Vigo, även om tränaren Berizzo roterar friskt bland anfallarna. Energispelare som bidrar med stenhårt arbete så länge han är på planen. Hans löpstyrka blir viktig i matcher där Sverige är tillbakapressat.
Emir Kujovic
Väljs framför Toivonen tack vare sitt fina huvudspel, som kan bli nyttigt om Sverige behöver mål i slutet av matcher.

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Fler inlägg av carlbengtsson